2022-04-19 12:49:14• hírek • Szatmár.ro

Komoly infrastrukturális fejlesztéseket tervez az egri önkormányzat

Archív felvétel
Archív felvétel

Szép és komoly tervekkel vágott bele a 2022-es esztendőbe Egri község polgármesteri hivatala, Szabó Elek polgármester bízik benne, hogy minden tervek fognak tudni finanszírozni.

Az elöljáró a Szatmár.ro-nak elmondta, idén 6,7 millió lejes költségvetéssel kezdték meg az évet, ami a tavalyi összköltségvetéshez képest egyelőre kevesebb, de bizonyára az év végéhez közeledve idén is lesz költségvetés-kiegészítés, ami még javít a mutatókon. Tehát a rendelkezésre álló összeg jelenleg nem kifejezetten magas, de az önkormányzat így is számos tervvel rendelkezik.

Szabó Elek polgármester

Fontosnak tartják az infrastruktúra további fejlesztésit, így idén mintegy 1 kilométernyi utcát szeretnének leaszfaltozni. „Minden évben igyekeztünk aszfaltozási munkálatokat beiktatni, így mostanára oda jutottunk, hogy Egriben és Gombáson minden út és utca le van aszfaltozva. Ez a folyamat idén is folytatódik, hiszen nyíltak új utcák, illetve vannak olyan utcavégek, ahol épültek még házak, szeretnénk, ha ezeken a részeken is sikerülne megoldani az aszfaltozás kérdését. A tervek között szerepel még az újegri iskola befejezése, ahol az utolsó simítások vannak csak hátra. „Volt itt egy 800.000 lejes pályázatunk, mely révén felújításra került az újegri óvoda, és felépült egy 1-4 osztályos iskolaépület, ezek idén várhatóan átadásra is kerülnek. Ez nagy öröm lesz az Újegriben tanuló óvodások és elemi iskolás gyerekek számára, ugyanis korábban egy régi vályogépületben működött az iskola és az óvoda is. Ugyanakkor következne még a gombási iskola modernizálása is, ami egy jövőbeni pályázat révén valósulhat meg. Erre rendelkezünk egy kissé elévült előtanulmánnyal is, amit szeretnénk frissíteni és finanszírozást keresni hozzá” – magyarázta Szabó Elek polgármester.



Tervben van továbbá a villamoshálózat bővítése is, ugyanis az elmúlt években több új utca is nyílt a községben, itt pedig szükség van áramellátásra. Előreláthatóan fél- és 1 kilométer közti villamoshálózat bővítésről lenne szó, amit az önkormányzat önerőből szeretne ebben az évben megvalósítani. Erre a célra sikerült pénzt is elkülöníteni a költségvetésből.

Idén elkészül a csűrszínház

Mint arról oly sokszor szó volt már, egy Ukrajnával közös uniós pályázat jóvoltából egy úgynevezett csűrszínház épül Egriben. Ez a beruházás várhatóan heteken belül átadásra kerül, sőt, már különböző rendezvények is tervbe vannak ott erre az évre. Május első vasárnapján orgonafesztivált fognak rendezni itt, amit a helyi Egri Csodaszarvas Tánccsoport fog lebonyolítani. De ezt követően további események megszervezése is kilátásban van itt, úgy a pályázat részeként, mint a helyi önkormányzat saját finanszírozású tervei gyanánt. Példának okáért, ősszel egy kulturális rendezvényt, a Szamosháti Napokat tervezi megszervezni itt a polgármesteri hivatal.

Kerülőutat építenének

Az országos Anghel Saligny terv keretében útépítésre is pályázott az egri önkormányzat: egy kerülőút építése, és egy települések közti összekötő út kövezése és aszfaltozása lenne a cél. „Ha ezt a finanszírozást jóváhagynák, nagyon boldogok lennénk, hiszen ezáltal hamarabb lenne kerülőutunk, mint egyes nagyobb városoknak. A kerülőút Mikola felől, az egri halastónál indulna az Éger folyó partján, majd Gombáspusztán, a Halmi letérőnél, köznyelvben a Fordulónál kapcsolódna a főúthoz. Ez a kerülőút elsősorban a teherforgalomnak a faluból történő kivezetésére szolgálna.

Esély van a gázbevezetés finanszírozására is

Korábban Lázári, Mikola, Kökényesd, Halmi és Túrterebes településekkel együttműködve egy helyi kistérségi társulást hozott létre az egri önkormányzat a gáz bevezetése érdekében. Eddig nem sok sikert ért el e tekintetben a községközi szövetség, viszont az Anghel Saligny program keretében lehetőség nyílt gázbevezetés finanszíroztatására is. Ebben bízva április 24-én közös pályázatot nyújtanak be ezek a községek. „Meglátásom szerint bizonyára nem fog sikerülni már első körben megoldani az összes településen a gáz bevezetését, viszont ahol igen, azok jól fognak járni” – mutatott rá az elöljáró.

Egy másik útaszfaltozási téma kapcsán a polgármester elmondta, egy bár nem saját, de egri érdekeltségű beruházás, a 194P megyei út modernizálása, amely Gombástól Lázárin és Pusztadarócon át egészen a határig kerülhet felújításra. Ez az útmodernizálás Egrit is érintené, a kivitelezője pedig a megyei útvállalat lenne, amely ugyancsak az Anghel Saligny program keretében tervezi ezt véghez vinni. Bíznak a pályázat sikerében.

„Ezek lennének az idei év tervei, melyek, ha finanszírozást nyernének és megvalósulnának, mi nagyon örülnénk, hiszen egy újabb nagy lépést tennénk előre az fejlődés útján. Az útmodernizálások, a villamoshálózat bővítése és a gázbevezetése hatalmas dolog lenne községünk számára. Hiszen nem csak a lakosság életminősége javulna, de beruházókat is vonzana. Sokan jöttek volna az előző években is már befektetni Egribe, viszont miután kiderült, hogy gáz nincs, inkább más helyet kerestek” – fogalmazott a községvezető.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: